Razlitje nevarne snovi v podjetju: Nejasnosti in zaskrbljenost krajanov

Kot smo v preteklem tednu lahko zasledili po objavah na družabnih omrežjih je v podjetju Elan prišlo do razlitja nevarne snovi. Zaradi različnih govoric, ki so se razširile po vseh krajih naše krajevne skupnosti bi želeli zadeve pojasniti.

Krajevna skupnost je za dogodek izvedela okrog 14.00 ure, preko klicev zaskrbljenih krajanov, ki so nas spraševali o dogajanju pri tovarni Elan. Prejeli smo tudi posnetke ekrana telefona, kjer je bila na spletni strani Spin SOS (https://spin3.sos112.si/) 26.9.2024  ob 13.13 uri zabeležena nesreča z nevarno snovjo v industriji na območju Begunj na Gorenjskem. Krajani so nas obvestili, da so ob glavni cesti proti Begunjam opazili odprte jaške na parkirišču, prisotnost gasilcev, policije in vozilo podjetja Ekol.

Ker s strani podjetja ni bilo obveščanja javnosti o posledicah nesreče z nevarnimi snovmi smo sklepali, da dogodek ni vplival na prebivalce in okolje. S strani podjetja Elan smo pričakovali uradno pojasnilo o dogodku, ki pa ga v nekaj dneh nismo prejeli, zato smo se z dopisom obrnili na njih z zahtevo po pojasnilih.

V sredo 2. oktobra smo kot odgovor po e-pošti prejeli sporočilo glavnega direktorja, ki ga objavljamo v celoti. Žal je sporočilo podano v angleškem jeziku, kar nas je razočaralo, saj smo pričakovali odziv v slovenščini. Poleg tega v sporočilu manjkajo ključne informacije o naravi dogodka in morebitnih nevarnostih za prebivalstvo in okolje. V sporočilu ni navedeno za katero nevarno snov gre in kakšna količina snovi je odtekla.


Dear Mrs. Hrovat,

Thank you for your below email. Sorry, but I will answer you in English. Indeed, in the middle of last week, a metal support structure protecting a small reservoir containing some non-corrosive epoxy resin harder gave way when another container was placed on top of it. Several kilograms leaked onto the parking lot, with some of the leakage going into a closed drain in the parking lot. As required by law for an incident involving any chemical compound, we immediately reported this incident to the Fire Department, Police Department and the proper environmental authorities. The fire department immediately came and worked with Elan’s fire department to clean the leakage. And just to be sure, Elan immediately hired an external environmental remediation contractor to further scrub the drain to ensure nothing remained. The entire process took a few hours, proper reports were filed and there has not been any further requests from any of the authorities. I am comfortable that this minor incident was properly handled by the Elan team. Corrective measures have already been taken.

Regards,

Jeffrey Tirman
Glavni izvršni direktor
Chief Executive Director


 

Sporočilo smo za lažje razumevanje s spletnim prevajalnikom prevedli v slovenski jezik.


Spoštovana gospa Hrovat,

zahvaljujemo se vam za vaše spodnje elektronsko sporočilo. Žal vam bom odgovoril v angleščini. Sredi prejšnjega tedna se je kovinska podporna konstrukcija, ki je ščitila majhen rezervoar, v katerem je bilo nekaj nekorozivne epoksidne smole, res podrla, ko je bila nanjo postavljena druga posoda. Več kilogramov je izteklo na parkirišče, del izteklega materiala pa je šel v zaprt odtok na parkirišču. Kot zahteva zakonodaja za incident, ki vključuje katero koli kemično spojino, smo o tem dogodku takoj obvestili gasilsko in policijsko upravo ter ustrezne okoljske organe. Gasilci so takoj prišli in skupaj z Elanovimi gasilci očistili iztekanje. In za nameček je družba Elan takoj najela zunanjega izvajalca za sanacijo okolja, ki je še dodatno očistil odtok, da bi se prepričal, da ni ostalo ničesar. Celoten postopek je trajal nekaj ur, izpolnjena so bila ustrezna poročila in noben organ ni več zahteval ničesar. Prepričan sem, da je ekipa družbe Elan ta manjši incident ustrezno obravnavala. Korektivni ukrepi so bili že sprejeti.

S spoštovanjem,

Jeffrey Tirman
Glavni izvršni direktor
Glavni izvršni direktor


 

Za dodatno pojasnilo smo se obrnili tudi na domače gasilce, vendar so nam povedali, da o razlitju niso bili obveščeni in nimajo podatkov o intervenciji.

Razumemo, da se nesreče dogajajo, vendar nas vseeno skrbi njihova obravnava in predvsem posledice za lokalno prebivalstvo in okolje. Zavedamo se, da je za uspešno sobivanje kraja in podjetja ključnega pomena odprta in pravočasna komunikacija. V preteklosti smo takšen odnos z Elanom že imeli, zato si želimo, da bi se podjetje ponovno odzivalo odgovorno, trajnostno ter v duhu sodelovanja z lokalno skupnostjo.

 

S spošotovanjem

Krajevna skupnost Begunje

 

 

Dodano 10. oktobra 2024 s strani KS Begunje

 

Spoštovani obiskovalci,

Želimo vas obvestiti, da smo v tem prispevku na naši spletni strani pomotoma objavili posnetek ekrana e-poštnega sporočila, iz katerega je bilo žal mogoče razbrati e-poštne naslove. Takoj po prejemu opozorila smo posnetek zaslona nemudoma odstranili in ga nadomestili z ustreznejšim, kjer e-poštni naslovi niso vidni.

Za to napako nam je resnično žal in se iskreno opravičujemo vsem, ki so bili s tem prizadeti.

Vaša zaupnost in varnost sta nam izredno pomembni, zato bomo v prihodnje še bolj skrbno pregledovali vse objave, da se takšne situacije ne ponovijo.

Hvala za vaše razumevanje.

Krajevna skupnost Begunje

Skip to content